Frederique Vlamings Fotografie10 tips van kinderfotografe Frederique Vlamings voor het maken vaneen unieke foto-kerstkaart:  
 

Tip 1 | Maak je kinderen enthousiast
Vertel je kindjes wat je precies van plan bent en vertel er bij dat het om teamwork gaat; iedereen mag meehelpen. Betrek ze bij de voorbereiding van je kerstkaart-projectje en laat ze meedenken en met ideetjes Kerstkaart Frederique Vlamings Fotografiekomen. Als een foto maken wel het laatste is waarvoor ze enthousiast te maken zijn stel dan iets leuks in het vooruitzicht als beloning voor hun goede medewerking. Inderdaad.....gewoon chanteren werk soms heel goed!


Tip 2 | Creeer een kerstachtige omgeving
Soms zie je dat ouders een foto van de laatste strandvakantie gebruiken maar dit reflecteert natuurlijk allerminst een kerstsfeer. Een foto bij een kerstboom is dan weer veel te cliche. Trek je kinderen warme kleding (denk aan leuke wollige mutsen en sjaals liefst met groene en rode accenten) aan en ga naar buiten; een ijsbaan, een houten tuinbankje, een plekje midden in het bos, een kerk als achtergrond kunnen allemaal zorgen voor een kerstachtige achtergrond. Ben je gedwongen om binnen te blijven dan kan een simpel ruiten plaid over de bank ook al een kerstsfeer maken. Laatst had ik een boefje in de studio die spontaan een groene dennenslinger pakte (bedoelt voor de achtgrond) om deze vervolgens als een boa om zich heen te draperen en daarbij het gezicht van een oud dametje op te zetten. Te grappig resultaat!


Tip 3 | Neem de leiding
kinderen willen weten waar ze aan toe zijn en hoe lang het ongeveer gaat duren. Als je ze van te voren verteld dat je 20 foto’s gaat maken en dat het ongeveer een half uurtje gaat duren kunnen ze hier rekening mee houden. Hele ongeduldige kinderen laat ik soms in hun hoofd meetellen zodat ze niet geneigd na 2 foto’s op te staan en weg te lopen.


Tip 4 | Check je camera instellingen
Atijd alvorens je de kinderen neerzet! Maak indien nodig eerst even wat proeffoto’s zonder de kinderen. Het klinkt zo voor de hand liggend maar toch gebeurt het vaak dat je na het nemen van de eerste foto besluit dat de instellingen toch niet helemaal goed staan.


Tip 5 | Positioneer de kinderen op hun eigen manier
Als kinderen erg jong zijn en niet bereid om zittend te poseren zet ze Kerstfoto Frederique Vlamings Fotografiedan niet perse op een rijtje maar laat ze iets doen. Een foto waarin in het bos lol wordt gemaakt door volop met blaadjes te strooien kan een veel leukere foto opleveren dan een gedwongen geposeerde foto met ontevreden of gemaakte gezichtjes.


Tip 6 | Neem een beetje afstand
Bijsnijden kan later altijd nog dus neem je foto ruim zodat je nadien zelf nog kan bepalen hoeveel omgevingsfeer je in de foto wil. Vermijd in ieder geval altijd afgehakte hoofden, armen en voeten.


Tip 7 | Verlaag je standpunt
Als kinderen zitten fotografeer dan ook op dezelfde hoogte door door je knieen te zakken en hou de lens van camera altijd recht ten opzichte van je doel. Het klinkt heel vanzelfsprekend en toch zie ik nog zo vaak ouders staand fotograferen staand met de camera naar beneden gericht.


Tip 8 | Gebruik humor
Niets is leuker dan een foto waar kinderen echt dubbel liggen van het lachen. Ik voel me soms een complete idioot en maak de meest flauwe grapjes maar het maakt de foto tot een blij-maker. Ouders hebben boven mij als fotografe het grote voordeel dat zij de humor van hun kinderen goed kennen. Maak daar gebruik van!


Tip 8 | Maak meerdere foto’s
Zeker met groepen kun je er vanuit gaan dat er altijd wel iemand is die even wegkijkt, aan zijn neus kriebelt of zijn ogen dicht heeft. Als je het idee hebt dat iedereen goed gepositioneerd is maak dan met snelheid meerdere foto’s.


Tip 10 | En dan de beste tip van allen
Als deze bovenstaande tips geen resultaat opleveren schakel dan een professionele fotografe in. Uiteraard is dit een ander kostenplaatje maar succes en bewondering gegarandeerd! Kijk op http:www.frederiquevlamings.nl voor de mogelijkheden.
*Voor de kerstkaart-actie in de Fabulous Mamma werkt Frederique Vlamings Fotografie samen met Poobies.nl. De allerbeste afdrukservice voor je foto-kerstkaart.